Συμμετέχοντες

bpi logo 300x124 1

www.bpi.gr

Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου
(Ν.Π.Δ.Δ.), εποπτευόμενο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ.).
Επιπλέον, ανταποκρίνεται άμεσα στις αυξημένες ανάγκες της ελληνικής γεωργίας. Λειτουργεί ως άμεσος και αποτελεσματικός συνεργάτης του Υπ.Α.Α.Τ. τόσο για την αντιμετώπιση των
προβλημάτων που προκύπτουν στη χώρα όσο και για την ανταπόκρισή του στις εκάστοτε
υποχρεώσεις του έναντι της Ε.Ε.

Η ερευνητική δραστηριότητα του ΜΦΙ προσδιορίζεται από τις ανάγκες της Ελληνικής γεωργίας και τα προς αντιμετώπιση προβλήματά της. Στόχος είναι η ολοκληρωμένη διαχείριση της γεωργικής παραγωγής, η παραγωγή ανταγωνιστικών και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με διαδικασίες ασφαλείς για το περιβάλλον, τον καταναλωτή γεωργικών προϊόντων και τον εργαζόμενο στην αγροτική παραγωγή.

Περισσότερα

Το Ινστιτούτο καλύπτει επιστημονικά όλο το φάσμα της φυτοπροστασίας, φυτοϋγείας και των γεωργικών φαρμάκων ενώ παράλληλα μελετά και προτείνει μέτρα για την ασφάλεια και την ποιότητα στην πρωτογενή παραγωγή καθώς και την ελαχιστοποίηση των πιθανών επιπτώσεών της στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Είναι η Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο αγοράς γεωργικών φαρμάκων, όσον αφορά στην ταυτότητα (ακατάλληλα και παράνομα προϊόντα) με το Κεντρικό Εθνικό Εργαστήριο Χημικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων (διαπιστευμένο κατά ΕΝ 17025:2017), για τον έλεγχο υπολειμμάτων γεωργικών φαρμάκων σε νωπά και επεξεργασμένα προϊόντα με το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Ελέγχου Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων (διαπιστευμένο κατά ΕΝ 17025: 2017), για τον έλεγχο και την Αξιολόγηση Βιοκτόνων Προϊόντων.

Gero ProdLogo 4C GR 1715x800 1

www.gerovassiliou.gr

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δραστηριοποιείται στο χώρο του αμπελιού και του κρασιού από το 1981. Στις πλαγιές της Επανομής, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας 720 στρεμμάτων περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος. Ιδρυτής της επιχείρησης είναι ο κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου, γεωπόνος – οινολόγος, ο οποίος αναβίωσε τον οικογενειακό αμπελώνα των 25 στρεμμάτων στην περιοχή Παπαμόλα Επανομής, 25 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Το 1986 πραγματοποιήθηκε η πρώτη οινοποίηση στο οινοποιείο που χτίσθηκε εντός του αμπελώνα, ενώ το 1996 η επιχείρηση μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρεία. Σήμερα, ο ιδιαίτερα φροντισμένος αμπελώνας 720 στρεμμάτων περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο, όπου παράγονται τα γνωστά κρασιά του Κτήματος.

Η γνώση και η παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας στην παραγωγική διαδικασία σε συνδυασμό με τη χρήση πιο παραδοσιακών και κλασικών μεθόδων έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή ποιοτικών κρασιών με τυπικά χαρακτηριστικά του μικροκλίματος (terroir) της περιοχής της Επανομής. Η παραγωγική διαδικασία στο οινοποιείο ακολουθεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας, όπως προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά τα πρότυπα ISO 9001:2008 και ISO 22000:2005. Η υψηλή τους ποιότητα και η διαχρονική τους συνέπεια επιβραβεύεται κάθε χρόνο, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, ενώ το 30% της ετήσιας παραγωγής εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Ιαπωνία, στη Βραζιλία, στην Αυστραλία και στη Σιγκαπούρη. 

Περισσότερα

Στην καρδιά του οινοποιείου, το Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου παρουσιάζει όψεις της παγκόσμιας αμπελοοινικής ιστορίας. Η δημιουργία του μουσείου και η πραγματοποίηση διαφόρων δραστηριοτήτων -επισκέψεις, ξεναγήσεις, γευστικές δοκιμές, εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια, πολιτιστικές δράσεις, εκδόσεις- συμβάλλουν από κοινού στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού. Tο Κτήμα είναι επισκέψιμο και από σχολεία, πραγματοποιώντας ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για διάφορες ηλικιακές ομάδες. Στόχος είναι η καλλιέργεια της ιδέας του αμπελιού και του κρασιού ως πολιτισμικού αγαθού σε μικρούς και μεγάλους. Μία σειρά εκδηλώσεων πραγματοποιούνται στη διάρκεια της αμπελοοινικής χρονιάς με άξονα τόσο το κρασί και όσο και το μουσείο.

banner horizontal black300ppi

www.auth.gr

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), είναι το μεγαλύτερο σε αριθμό φοιτητών πανεπιστημιακό εκπαιδευτικό ίδρυμα της, με έδρα την Θεσσαλονίκη και έτος ίδρυσης το 1925 και είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για το εκπαιδευτικό και ερευνητικό ακαδημαϊκό έργο του. Το Τμήμα Γεωπονίας είναι ένα από τα πρώτα ιδρυθέντα Τμήματα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ιστορία 92 ετών, 61 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ), 42 μέλη βοηθητικού διδακτικού, τεχνικού και διοικητικού προσωπικού, περίπου 2000 ενεργούς φοιτητές και 13.719 αποφοίτους γεωπόνους, 1.856 κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος και 561 Διδάκτορες. Το Τμήμα παρουσιάζει μεγάλη εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα σε ένα ευρύ φάσμα επί μέρους γνωστικών αντικειμένων και κλάδων της Γεωπονίας/αγροτικής παραγωγής. Το Τμήμα συνεισφέρει ενεργά στη αγροτική, βιομηχανική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών και κοινωνικών προκλήσεων. 

 

Περισσότερα

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης στη Γεωργία Ζωολογίας και Παρασιτολογίας  ιδρύθηκε το 1928 (ΦΕΚ 112-30.6.1928/ Ν. 3577-28) και καλύπτει όλο το εύρος των ερευνητικών αντικειμένων σχετικών με τη μορφολογία, τη βιολογία, την οικολογία, την ηθολογία και τη δυναμική πληθυσμών των εντόμων. Διερευνά και αναπτύσσει μεθόδους καταπολέμησης των παράσιτων σε φυτά και σε αποθηκευμένα προϊόντα. Μελετά την επίδραση του περιβάλλοντος στην ποικιλότητα των ειδών, καθώς και την ανάπτυξη φιλικών περιβαλλοντικά μεθόδων για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση εχθρών. Επιπρόσθετα το Εργαστήριο παρέχει εκπαίδευση στα γνωστικά αντικείμενα της εντομολογίας, της γεωργικής ζωολογίας, της ακαρολογίας και της νηματοδωλογίας. Τέλος, παρέχει υπηρεσίες σε δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο επαγγελματία. Στο εργαστήριο έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων με ιδιωτική, εθνική (ΕΛΙΔΕΚ) και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (π.χ., LIFE BIODELEAR, Prima – ASTER) και εκπονείται σημαντικός αριθμός μεταπτυχιακών και διδακτοριών διατριβών.