Η Δρ Ειρήνη Αναστασάκη είναι Ερευνήτρια Γ’ στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο Εργαστήριο Βιολογικής Καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα και διδακτορικό δίπλωμα στη Μελέτη και Αξιοποίηση Φυσικών Προϊόντων (ΓΠΑ). Για την εκπόνηση της διδακτορικής της διατριβής ήταν υπότροφος του προγράμματος Ηράκλειτος ΙΙ. Τα ερευνητικά της
ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην παραλαβή πτητικών ουσιών φυτών και τροφίμων με τεχνικές κατανομής στην υπερκείμενη αέρια φάση αυτών, στην ανάλυση πτητικών ουσιών με χρωματογραφικές και φασματοσκοπικές μεθόδους (GC-FID, GC-MS, GC-MS/MS), στη χημική οικολογία εντόμων και τη μελέτη συμπεριφοράς τους με τη χρήση ηλεκτροαντενογραφίας (EAG, GC-EAD). Το συγγραφικό έργο της περιλαμβάνει 23 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές, οι οποίες έχουν λάβει πάνω από 932 αναφορές και h- index =13 (google scholar). Έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και εθνικά ερευνητικά προγράμματα (Horizon 2020, COST, Interreg, ΕΛΙΔΕΚ, ΓΓΕΚ, κ.ά), από τα οποία στο «Curculio elephas: νέα εργαλεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών στις καστανιές» στο πλαίσιο της «2ης Προκήρυξης Ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών», είναι Επιστημονική Υπεύθυνη.
Είναι η κύρια συντονίστρια του έργου, υπεύθυνη για τη συνολική διαχείριση και συντονισμό. Επίσης, είναι η κύρια υπεύθυνη εκ μέρους του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των πειραμάτων, στην ανάλυση αποτελεσμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο Δρ Παναγιώτης Μυλωνάς, Γεωπόνος- Εντομολόγος, είναι ερευνητής Α στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Προϊστάμενος Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας. Ειδικεύεται στη συμπεριφορά εντόμων, στη χημική οικολογία εντόμων, στις αλληλεπιδράσεις, φυτών, εντόμων, φυσικών εχθρών, στην ολοκληρωμένη διαχείριση εντόμων και στη βιολογική καταπολέμηση αυτών. Έχει επίσης πραγματοποιήσει μεταδιδακτορική έρευνα στη συμπεριφορική οικολογία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ με υποτροφία του ΟΟΣΑ και του Ιδρύματος Fulbright. Ο αριθμός των δημοσιεύσεων του ανέρχονται σε 145 και πάνω από 900 ετεροαναφορές, h=18. Συμμετέχει στο πάνελ της Φυτοϋγείας της European Food Safety Authority (EFSA). Είναι μέλος της τριμελούς συμβουλευτικής επιτροπής Υποψήφιων διδακτόρων, κριτής ερευνητικών προγραμμάτων (ΕΛΙΔΕΚ, ΙΚΥ) και επιστημονικών περιοδικών. Έχει συμμετοχή ως Επιστημονικός Υπεύθυνος και ως επιστημονικός συνεργάτης σε διάφορα Εθνικά ή Ευρωπαϊκά Έργα (Horizon 2020, FP7, LIFE, Διακρατικές Συνεργασίες, Αριστεία II, προγράμματα ΥπΑΑΤ κ.ά.).
Θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και διεξαγωγή των πειραμάτων, στην ανάλυση αποτελεσμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο Δρ Δημήτριος Παπαχρήστος, Γεωπόνος- Εντομολόγος, είναι ερευνητής Α στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Διαθέτει πτυχίο Γεωπόνου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1996), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Φυτοπροστασία (ΑΠΘ: 1998) και Διδακτορικό στην Εντομολογία (ΑΠΘ: 2002). Έχει πραγματοποιήσει Μεταδιδακτορική Έρευνα ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (2006-2008) στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με αντικείμενο τις αλληλεπιδράσεις των εντόμων της οικογένειας των Tephritidae με τα φυτά ξενιστές τους. Η ερευνά του εστιάζεται στη μελέτη των επιδράσεων των ουσιών του δευτερογενούς μεταβολισμού των φυτών στη βιοοικολογία, ανάπτυξη και συμπεριφορά των εντόμων, στη μελέτη της βιοοικολογίας και των επιδράσεων των εντομοκτόνων στα θηρευτικά έντομα της οικογένειας των Coccinellidae, στη μελέτη της δημογραφίας και της δυναμικής των πληθυσμών της μύγας της Μεσογείου, στη μελέτη μηχανισμών ανθεκτικότητας των εσπεριδοειδών στη μύγα της Μεσογείου, στη διερεύνηση του επιπέδου προσαρμοστικότητας ειδών της οικογένειας των Tephritidae σε διάφορα είδη και ποικιλίες οπωροφόρων δένδρων και στη μελέτη της βιοοικολογίας εντόμων καραντίνας και στην ανάπτυξη δικτύων παρακολούθησης και διαχείρισης αυτών. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε ομάδες υλοποίησης πολλών ερευνητικών προγραμμάτων (π.χ. ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – “QFytoTera”, LIFE, FP7- CO-FREE, FP7- PALM PROTECT, Horizon 2020 – “XF-ACTORS”, HORIZON 2020 – “OFF-Season FF-IPM”, Διακρατικές συνεργασίες, κλπ.) και είναι συντονιστής του εθνικού προγράμματος των επισκοπήσεων για επιβλαβείς για τα φυτά οργανισμών καραντίνας. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 ερευνητικές εργασίες και τα οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει πάνω από 1000 αναφορές.
Θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και διεξαγωγή των πειραμάτων, στην ανάλυση αποτελεσμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο Δρ Σπυρίδων Αντωνάτος είναι γεωπόνος – εντομολόγος, ερευνητής Γ’ στο εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου. Διαθέτει πτυχίο Γεωπόνου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Φυτοπροστασία και Διδακτορικό στην Εντομολογία. Ειδικεύεται στη συστηματική ταξινόμηση εντόμων γεωργικής σημασίας, στη δυναμική των πληθυσμών τους καθώς και την οικολογία και βιολογία αυτών. Επίσης ασχολείται με την συστηματική, την παρακολούθηση των πληθυσμών και την εκτίμηση επικινδυνότητας εντόμων καραντίνας. Έχει συμμετάσχει και συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα (Εθνικό πρόγραμμα Επισκοπήσεων, Horizon 2020 – “XF-ACTORS”, HORIZON 2020 – “OFF-Season FF-IPM”) και έχει πλήθος δημοσιευμένων ερευνητικών εργασιών σε θέματα που σχετίζονται με την εντομολογία.
Θα συμμετέχει στη διεξαγωγή των πειραμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο κ. Παρτσινέβελος Γεώργιος MSc είναι απόφοιτος του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας του Τ.Ε.Ι Καλαμάτας, έχει αποκτήσει μεταπτυχιακό δίπλωμα από το Newcastle University, UK και έχει μετεκπαιδευτεί στο Newcastle University, UK, στο Plant Protection Institute, Hungarian Academy of Sciences, HU και στο University of Montreal, CA. Από το 2009 εργάζεται ως τεχνικός έρευνας στην Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου έχοντας αναλάβει τις μαζικές εκτροφές εντόμων τα οποία χρησιμοποιούνται για την υλοποίηση επιστημονικών πειραμάτων στο εργαστήριο ή σε πειραματικούς αγρούς και έχουν σχέση με την Βιολογική Καταπολέμηση εντόμων, την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Εχθρών και την οικολογική συμπεριφορά εντόμων. Εμπλέκεται στην εξέταση δειγμάτων στο πλαίσιο του προγράμματος Επισκοπήσεων (Surveys) για την αναγνώριση των προστατευόμενων ζωνών από επιβλαβείς οργανισμούς καραντίνας, την προετοιμασία παρασκευασμάτων κοκκοειδών εντόμων για την ταυτοποίησή τους καθώς και στις δειγματοληψίες κοκκοειδών εντόμων από διάφορες περιοχές της Ελλάδος για την επισκόπηση εθνικής λίστας. Συμμετέχει στις βιοδοκιμές και πειραματικές εργασίες στο εργαστήριο ή σε πειραματικούς αγρούς του εργαστηρίου. Αναλαμβάνει την εργαστηριακή επίβλεψη, καθοδήγηση και εκπαίδευση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών των Γεωπονικών σχολών (ΑΕΙ) και Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΤΕΙ) που εκπονούν πρακτική ή πτυχιακή άσκηση στο εργαστήριο Βιολογικής Καταπολέμησης. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών ερευνητικών προγραμμάτων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 14 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές και 18 ανακοινώσεις/δημοσιεύσεις σε επιστημονικά συνέδρια.
Θα συμμετέχει στη διεξαγωγή των πειραμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο κ. Σταύρος Ορφανός εργάζεται ως γεωπόνος-βιοτεχνολόγος στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, στο Εργαστήριο Βιολογικής Καταπολέμησης της Επιστημονικής Διεύθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Γεωπονικής Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΓΠΑ). Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Μοριακή Οικολογία & Ανίχνευση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΠΑ). Καθώς και στην Βιοπληροφορική & Υπολογιστική Βιολογία (ΕΚΠΑ). Τα επιστημονικά αντικείμενα του είναι η μεταβολωμική ανάλυση, η ανάλυση διαφορικής έκφρασης γονιδίων, η αλληλούχιση Sanger και η εξερεύνηση πρωτεϊνικών δικτύων με την χρήση αλγόριθμων μηχανικής μάθησης.
Ο κ. Ευάγγελος Γεροβασιλείου είναι οινολόγος και γεωπόνος και ασχολείται με την γενική επίβλεψη των αμπελώνων και της παραγωγής των κρασιών του Κτήματος Γεροβασιλείου.
Κύριος υπεύθυνος εκ μέρους του Κτήματος Γεροβασιλείου, θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα συμμετέχει στο σχεδιασμό των πειραμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Η κα Σοφία Ψαθά εργάζεται ως βοηθός λογιστή στο Κτήμα Γεροβασιλείου. Έχει συμμετάσχει στη σύνταξη και παρακολούθηση και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία έχει συμμετάσχει το κτήμα Γεροβασιλείου, όπως το Atlas, Bacchus.
Θα ασχοληθεί με την οικονομική διαχείριση του έργου που αφορά στο Κτήμα Γεροβασιλείου και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο κ. Αργύρης Αργυρίου αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως γεωπόνος στους αμπελώνες του Κτήματος Γεροβασιλείου, εστιάζοντας στα θέματα φυτοπροστασίας. Η τεχνογνωσία του περιλαμβάνει τεχνικές εφαρμογών νέων φυτοπροστατευτικών προιόντων στο αμπέλι. Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και διεκπεραίωση και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων στα οποία έχει συμμετάσχει το Κτήμα Γεροβασιλείου, όπως το Ευρωπαικό πρόγραμμα Atlas που ασχολείται με την ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων γύρω από την καλλιέργεια του αμπελιού.
Θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των πειραμάτων, στην ανάλυση αποτελεσμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο κ. Γιάννος Στέργιος αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως γεωπόνος στους αμπελώνες του Κτήματος Γεροβασιλείου, εστιάζοντας στην επίβλεψη της σωστής εφαρμογής των μεθόδων φυτοπροστασίας από τους εργάτες γης.
Θα συμμετέχει στη διεξαγωγή των πειραμάτων στον αγρό.
Ο κ. Γρηγόριος Παπουτσής αυτήν τη στιγμή εργάζεται ως εργάτης γης στους αμπελώνες του Κτήματος Γεροβασιλείου, εστιάζοντας στα θέματα φυτοπροστασίας ως χειριστής ψεκαστικών μηχανημάτων.
Θα συμμετέχει στη διεξαγωγή των πειραμάτων στον αγρό.
Ο Δρ Απόστολος Καπράνας, Γεωπόνος (ΑΠΘ) είναι Επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ. Έχει διδακτορικό τίτλο στην Εντομολογία από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, Η.Π.Α. (2006) και ειδικεύεται στην Γεωργική εντομολογία και Βιολογική καταπολέμηση εντόμων. Έχει μεταδιδακτορική ερευνητική εμπειρία στις Η.Π.Α, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, Ηνωμένο Βασίλειο με “υποτροφία Marie Curie”, στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, Maynooth και στο Πανεπιστήμιο Neuchtel της Ελβετίας και διετέλεσε ερευνητής στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (2017-2021). Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Bulletin of Entomological Research, Frontiers in Microbiology and Plant Science, Frontiers in Forests and Global Change και Entomologia Hellenica και συμμετέχει στο πάνελ του European Plant Protection Organization (EPPO) για τους παράγοντες βιολογικής καταπολέμησης. Έχει συμμετέχει σε 9 διεθνή Ερευνητiκά προγράμματα τα τελευταία 10 χρόνια. Το δημοσιευμένο έργο του περιλαμβάνει 45 εργασίες σε περιοδικά με κριτές (google h = 16), 3 κεφάλαια σε βιβλία και >50 ανακοινώσεις σε συνέδρια.
Κύριος υπεύθυνος εκ μέρους του ΑΠΘ, θα συμμετέχει στο σχεδιασμό και στη διεξαγωγή των δοκιμών, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο Δημήτριος Κωβαίος είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) (1980) και κάτοχος δύο διδακτορικών διπλωμάτων, ενός από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ (1990), στην Εντομολογία και ενός από το Department of Pure and Applied Ecology, University of Amsterdam (1995), στη Βιολογία. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως σήμερα, είναι Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΑΠΘ. Έχει υπηρετήσει στο ΑΠΘ σε όλες τις βαθμίδες (Λέκτορας, Επίκουρος, Αναπληρωτής και από το 2001 είναι καθηγητής). Εργάζεται ερευνητικά σε αντικείμενα σχετικά με τη Γεωργική Ζωολογία και Εντομολογία. Διδάσκει για περισσότερα από 25 χρόνια στο ΑΠΘ. Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής για πέντε ακαδημαϊκά έτη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και για ένα ακαδημαϊκό έτος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει επιβλέψει περισσότερες από 100 πτυχιακές ερευνητικές διατριβές, 16 μεταπτυχιακές διατριβές και 4 διδακτορικές διατριβές. Έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει περισσότερες από 170 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, εκ των οποίων 63 σε διεθνή περιοδικά του SCI, 8 διδακτικά βοηθήματα (4 βιβλία και 4 βοηθήματα) και 2 διδακτορικές διατριβές. Υπάρχουν σύμφωνα με το Google-Scholar περισσότερες από 1611 ετεροαναφορές (h index= 23, i-10 index 47) και σύμφωνα με το Scopus περισσότερες από 1020 ετεροαναφορές (h index=19) στο συγγραφικό του έργο. Έχει υπάρξει επιστημονικώς υπεύθυνος σε περισσότερα από 90 ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας, του ΑΠΘ. Διετέλεσε μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας, Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου, του ΕΛΓΟ Δήμητρα (2013-2017). Από τον Σεπτέμβριο του 2019 είναι Αντιπρύτανης και από τον Μάιο του 2023 έως σήμερα Πρύτανης του ΑΠΘ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής (Steering Committee), του Management Board και του Executive Board του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Epicur.
Θα έχει συμβουλευτικό ρόλο και θα συμμετέχει στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Ο Δρ Νικόλαος Κουλούσης είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από τη Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. Έχει εργαστεί στο Imperial College London UK και ως υπότροφος Fulbright στο University of California Davis USA. Εργάζεται ερευνητικά και διδάσκει αντικείμενα σχετικά με τη βιολογία, οικολογία και αντιμετώπιση φυτοφάγων και αρπακτικών εντόμων και ακάρεων. Έχει μέχρι σήμερα δημοσιεύσει 46 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά του SCI και περισσότερες από 100 εργασίες σε ελληνικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων. Υπάρχουν περισσότερες από 1033 αναφορές στο επιστημονικό του έργο από άλλους συγγραφείς (h index=18, Scopus). Έχει υπάρξει κριτής πολλών εργασιών που υποβλήθηκαν για δημοσίευση σε διεθνούς κύρους περιοδικά καθώς και ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών που υποβλήθηκαν για χρηματοδότηση. Έχει υπάρξει επιστημονικός υπεύθυνος σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτημένα από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (FAO/IAEA), την Ευρωπαϊκή Ένωση (LIFE Programme), το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας (UC Davis) και άλλους φορείς. Επίσης έχει συμμετάσχει ως μέλος ερευνητικής ομάδας σε 17 άλλα ερευνητικά προγράμματα. Έχει συμμετάσχει σε 76 διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια. Έχει κληθεί να οργανώσει επιστημονικά συνέδρια. Έχει υπάρξει μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και συντονιστής διεθνών συνεδρίων. Είναι μέλος του International Fruit Fly Steering Committee. Συμμετείχε στην εκδοτική ομάδα του Newsletter Tephritid Workers of Europe Africa and The Middle East. Έχει διατελέσει εκπαιδευτής και εμπειρογνώμονας του FAO/IAEA σε αποστολές στην Κροατία, Ισραήλ και Ιορδανία. Έχει επιστημονικές συνεργασίες με ερευνητές πολλών πανεπιστημίων στις ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ και άλλες χώρες. Έχει επιβλέψει μεγάλο αριθμό πτυχιακών ερευνητικών διατριβών, μεταπτυχιακές διατριβές και διδακτορικές διατριβές. Έχει διδάξει μεγάλο αριθμό προπτυχιακών μαθημάτων Εντομολογίας και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Τμήμα Γεωπονίας. Έχει διατελέσει μέλος της Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος Γεωπονίας και μέλος της Συγκλήτου του ΑΠΘ. Το 2020-2022 διετέλεσε Διευθυντής του Τομέα Φυτοπροστασίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Από το 2021 είναι Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Φαρμάκων του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ. Τέλος, από το 2021 είναι Ιδρυματικά Υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης του ΑΠΘ.
Θα συμμετέχει στην διεξαγωγή δοκιμών στο πεδίο και στις δράσεις διάχυσης του έργου
Η Δρ Αναστασία Κοκκάρη είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ζωολογίας και Παρασιτολογίας του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος “Απόκτηση ακαδημαϊκής και διδακτικής εμπειρίας σε νέους επιστήμονες κατόχους διδακτορικού”, είναι διδάσκουσα των μαθημάτων “Εχθροί αποθηκευμένων προϊόντων και κτιρίων-απεντομώσεις-μυοκτονίες” και “Ακαρολογία”, της κατεύθυνσης φυτικής παραγωγής, του ίδιου τμήματος. Είναι πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ (2011) και κάτοχος μεταπτυχιακού (2014) και διδακτορικού διπλώματος (2019) της ειδίκευσης Επιστημών Φυτοπροστασίας του τμήματος Γεωπονίας ΑΠΘ. Κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών και διδακτορικών της σπουδών υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Αντικείμενο της διδακτορικής της διατριβής ήταν η μελέτη ερεθισμάτων του ελαιοκάρπου στη συμπεριφορά και ανάπτυξη του δάκου της ελιάς. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις φυτοφάγων εντόμων-φυτών ξενιστών τους, τη βιολογία και αντιμετώπιση φυτοφάγων εντόμων και ακάρεων καθώς και εντόμων υγειονομικής σημασίας και τη βιολογία ωφέλιμων εντόμων. Έχει συμμετάσχει σε 7 ερευνητικά έργα καθώς και στη δράση “Περιαστικοί λαχανόκηποι ΑΠΘ” ως σύμβουλος γεωπόνος. Από την μέχρι τώρα ερευνητική της εργασία έχουν προκύψει 4 δημοσιεύσεις σε περιοδικά του SCI και 18 ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Θα συμμετέχει στην διεξαγωγή πειραμάτων, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων και στις δράσεις διάχυσης του έργου.
Η Ναταλί Νεφέλη Κάμου είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στα Εργαστήρια Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Α.Π.Θ. Είναι πτυχιούχος Γεωπόνος (BSc, MSc, PhD) με σημαντική ερευνητική εμπειρία στην εύρεση νέων παραγόντων βιολογικού ελέγχου που δρουν ενάντια σε φυτοπαθογόνους μύκητες και στην ταυτοποίηση μικροβιακών μεταβολιτών (αντιβιοτικά, ένζυμα, αντιμυκητιακοί μεταβολίτες κ.α.) με τη χρήση τεχνικών αναλυτικής χημείας. Υποστήριξε τη Διδακτορική της Διατριβή με τίτλο «Χαρακτηριστικά βιοελέγχου των στελεχών Pseudomonas chlororaphis ToZa7, Serratia rubidaea S55, Serratia marcescens Piha5II και Bacillus cereus S76, από ελληνικά αγροοικοσυστήματα», στο Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας, με μετεκπαίδευση στο πλαίσιο αυτής με υποτροφία ΙΚΥ στο Swedish University of Agricultural Sciences (SLU), Uppsala (Σουηδία). Μετά τη λήψη του Διδακτορικού Τίτλου, πραγματοποίησε Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Α.Π.Θ. σε συνεργασία με τα εργαστήρια Γεωργικών Φαρμάκων, Γεωργικής Χημείας και Φυτοπαθολογίας ως εργαζόμενη σε επιστημονικά προγράμματα με θέματα που σχετίζονται με την αναλυτική χημεία και την Φυτοπαθολογία. Εργάστηκε από το 2018 ως το 2022, ως καθηγήτρια κολλεγίου (Adjunct Lecturer), στο πλαίσιο του πιστοποιημένου από το Cardiff Metropolitan University προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Κολλεγίου Perrotis, στον Όμιλο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και ως ωρομίσθια καθηγήτρια στο ΠΜΣ: Αειφόρος Γεωργία και Επιχειρήσεις στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (Δι.Πα.Ε) με αντικείμενο έργου: διδασκαλία μαθήματος «Integrated Disease Management». Επιπλέον, απασχολείται ως επιστημονική συνεργάτιδα σε προγράμματα εξειδικευμένης βιωματικής εκπαίδευσης παραγωγών τα οποία υλοποιούνται σε συνεργασία με το Α.Π.Θ. και την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή. Έχει δημοσιεύσει 7 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και 18 ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια (h-index = 5).